CCNA, Cisco Certified Network Associate’in uzamasıdır ve Cisco tarafından sunulan bir sertikasyon programıdır. Temel ağ örgüsü ve ağ teknolojileriyle ilgili yeterince bilgi ve becerilere sahip kişilerin gerekli süreçlerden sertifikasyonunu bu sertifikayı kazanabilirler.

Bir bilgisayar ağı nasıl çalışır? Pürüzsüz yüzeysel bir işlem gibi duruyor, değil mi? Ama hiç de öyle değil, göremediğimiz pek çok şey var biz sadece gördüğümüz ama arka plandaki çok şeyin gerçekleştiği.
Bilgisayar ağları düğüm(düğüm) ve link(bağlantı)larla çalışıyor. Düğümün anlattığımız şeylerin arasındaki iletişimi sağlayan modem, yönlendirici gibi şeyler. Bağlantıyı dediğimiz şey ise bilgisayarların kullanabileceği iletişimler için sevdiklerinizdir. Buna örnek olarak IP adreslerini verebiliriz.
Ağ : Bilgisayarlar veya cihazlar arasında bağlantı kurmak ve bağlantı kurularak veri alış verişinin yapılmasıdır.
Node : Nodelar, bir ağa bağlı cihazlardır. Bu bir yazıcı olabilir, anahtar olabilir, yönlendirici olabilir, sunucu olabilir, bilgisayar olabilir…
Server(Sunucu) : Server dediğimiz şey aslında bir tür bilgisayar. Bu bilgisayar içerisinde çok fazla veri ve işlevsellik barındırır ve Müşterinin isteklerini alır ve Müşteriye (istemci) uygun şekilde yanıt verir.
Protokol : Network’te “protokol” veri alış verişi sırasında uyulması gereken kuralları belirtir. Sunucuyla kayıt arasında farklı protokollere göre farklı kurallar bulunur. Protokollere örnek olarak TCP/IP ve HTTP’yi verebiliriz.
Anahtar : Bir ağ oluşturmak için birden fazla cihazın birbirine bağlanması. Örneğin yazıcımızı bilgisayarımıza bağlamamız bir anahtarlama işlemidir.
Yönlendirici : Yönlendirici, bilgisayarları veya birimleri değil, biriktirilen bağlı bileşenlerin oluşan ağları birbirine bağlayan bağlantılar.
Router ve switch’in ne olduğunu daha da somutlaştırmak için aşağıda bir görsel bırakıyorum.

Ağ topolojisi : Ağ topolojisi, bir ağın çeşitli öğelerinin düzenlenmesidir. Bu fiziksel veya aralıklı olabilir. Aşağıya topoloji türlerini gösteren bir görsel bırakıyorum. Düzenlenme şekillerine göre farklı isimlerle gösteriliyor, çizgiler bağlantıları gösteriliyor. Örneğin halka modelinde bir çember oluşturacak şekilde tüm cihazların yanındakiyle birlikte, veri yolu modelinde ise ortadan bir terminal geçmişi ve diğer tüm cihazlar da ona bağlanarak birbirine bağlantılı şekilde oldu.

Servis Sağlayıcı(Servis Sağlayıcı) : Servis sağlayıcıların da anlayabileceğimiz gibi sunucuya istek gönderebilmemizi sağlar. Yani aslında internete paramızı sağlar. Vodafone, Turkcell gibi şirketler sunucu bilgisayarlara bağlanabilmemiz için belirli ücretler karşılığında hizmet sağlayıcı’lık yapar ve 10 GB internetim varken internet olarak dağıttığımız şey aslında sadece bir veri miktarıdır. Ne kadar çok veri, o kadar çok ücret…
LAN(Yerel Alan Ağı) ve WAN(Geniş Alan Ağı) : LAN’ı WAN ile birlikte şu şekilde bir örnekle açıklayacağım. Bilgisayarlar ve cihazlarla dolu bir odanız olduğunu düşünün, birbirine bağlı bilgisayarlar ve cihazlarınız var. Hepsinin birbirine bağlı ve iletişim halinde olması. Bir yapının da aynı şekilde bunlara bağlı olarak oluşan bir oda var ve neden bizim odaların birbirine bağlanmadığı odadaki bilgisayarlarımız sadece bağlı bağlantıların kalmasın diğer odadaki arkadaşımınkiyle de bağlansın diyorsunuz ve işte o takılı olduğunuzda WAN (Geniş Alan Ağı) sizi oluşturmuş oluyorsunuz. ikinizin de LAN(Yerel Alan Ağı)’ü vardı.
IP Adresi : IP adresi internet ağındaki cihazların kimliğidir. Birbirlerini tanımaları için onlara verilen benzersiz kimliklerdir. Bu şekilde hangi verinin kime gideceğiyle ilgili kafa karışıklığı önlenmiş olur ve veri gitmemesi gereken büyümez(tabi işler içinde bir hile yoksa, yetenekli hackerlar devreye girmemişse…)
DNS(Alan Adı Sistemi) : DNS bir tür protokoldür. Bu protokol insanların anlayabileceği şekildeki alan adlarını (örneğin google.com), bilgisayar diline çevirir yani IP adreslerine!
Açık Sistem : Cihazlara bağlanmaya hazır olan sistemlerdir.
Kapalı Sistem : Cihazlara bağlı olmayan ve bağlanmaya uygun olmayan sistemlerdir.
Sunucu-İstemci Mimarisi : Bu bir ağ mimarisidir. Bu mimaride sunucu ve istemci rolü üstlenen belirli düğümler vardır.
Eşler Arası Mimari : Bu da bir diğer ağ mimarisidir ve burada belirli bir sunucu ve istemci yoktur. Onun düğümü bir sunucu veya istemci olabilir.
Kemal LOKMAN
Bir yanıt yazın