Sürdürülebilirlik nedir? Devamı için tıklayınız..

Projelerimizi ve kurduğumuz sistemi hayata geçirdikten sonra, bu sistemin devamlılığını ve sürekli iyileştirilmesini isteyeceğiz. Aynı şeyi hayatımız ve sevdiklerimiz için de istemiyor muyuz? Hayatımızın ve işimizin devamlılığı için yaptıklarımızı düşünelim. Kilo alsak, kilo vermek, verdiğimiz kiloyu geri almamak için uğraşıyoruz. Biz de işimizin devamlılığı için:

Kurumsal Sürdürülebilirlik

Stratejik Sürdürülebilirlik

Çevresel Sürdürülebilirlik

Finansal Sürdürülebilirlik


Kurumsal Sürdürülebilirlik:

Kurumsallaşma kelimesini açmak istiyorum. Yaptığımız işe ve iş yapma biçimine katma değer katmak için yaptıklarımızdır.

Örnekler verecek olursam:

Markalaşmak: Firma ismimizi ya da işletmemizle özdeşleşmiş bir kelimeyi, adımıza tescil ettirmek, kurumsallık adına yaptığımız çok ciddi bir iş olacaktır.

GOTS, OCS, GRS ve RCS sertifikaları alma ve gerekliliklerini yapmak, OEkotex-Std 100 sertifikası almak ve gerekliliklerini yapmak, SEDEX ve BSCI sertifikalarını almak ve gerekliliklerini yapmak. Organik, Geri Dönüşüm, BCI ya da CMIA ham madde kullanmak, kullandığımız ham madde sertifika ya da raporları müşterilerimize vermek, kurumsallık adına yapılmış başka bir ciddi iş olacaktır.

Web Sitesi: Kurumsallığın en önemli işaretlerinden biri firmanızın internet sitesidir. Web sitemizde firmamızın sürdürülebilirlik hedefleri mutlaka açıklanmalıdır. Web sitemizde yıl içinde verdiğimiz eğitimler mutlaka fotoğraflarla anlatılmalıdır.

E-Posta İmzaları: Firmanızda çalışanlarınünvanlarının yazdığı, günümüzde kartvizit gibi kullanılan şirketinize ait e-posta imzaları kurumsallık adına yapılacak bir iştir.

Profesyonel IT (Bilgi İşlem) : Bilgi İşlem departmanımızı profesyonel bir ekipten oluşturmak, veri güvenliğimiz için çok önemli bir hamle olacaktır. Dijital kayıtlarımızı doğru tutulmasını ve yedeklenmesini sağlamak hayati önemlidir. Ayrıca çalışanlarımıza ve bizimle iş yapanlara karşı bizi kurumsal gösterecektir.


Stratejik Sürdürülebilirlik:

Dünya’da ve Avrupa’da kabul gören 2030 ve 2050 hedefleri doğrultusunda bugünden itibaren uygulanacak strateji, şirketlerin planlama ve bütçe kontrolü yaparak geleceğe daha kolay uyum sağlamasını sağlayacaktır. 

•Sürdürülebilirlik kapsamında verilen yatırım ve teşvikler sayesinde şirketler, hem iş yatırımlarında öncelikli konumda olacak hem de sürdürülebilir bir finansman oluşturacaktır. 

•Stratejik sürdürülebilirlik sayesinde şirketin devamlılığını sağlama adına gerekli raporlamalar ve hedefler belirlenmektedir. Bu durum şirketin marka imajını ve rekabet gücünü arttırmaktadır.

•Strateji sürdürülebilirlik sayesinde iş uygulamalarının geliştirilmesi, işi kolaylaştıran ve kaynakları koruyan, çalışan verimliliğini artıran ve maliyeti azaltan verimli operasyona olanak tanımaktadır. 

•Stratejik sürdürülebilirlik sayesinde enerji ve malzeme verimliliği arttırılarak şirketin yıllık maliyeti azaltılacaktır. 

•Sürdürülebilirlik konusu hakkında her dönem çıkan farklı güncellemelere adapte olma süresini kısaltır. 

•Şirketinizin tüm departmanları ve tedarik zincirinizin her bir halkası belirlediğiniz sürdürülebilirlik hedefleri ile uyumlu hale gelir. 


Çevresel Sürdürülebilirlik:

İşletmelerin kar etmek dışında da amaçları vardır. Nasıl işletmemizin devamlılığı için çalışmalar yapıyorsak, dünyamızı ve çevremizi korumak için de bir şeyler yapmalıyız. Örnek olarak:

•Bio çeşitliliğin korunması için, projeler geliştirmek ya da projelere dahil olmak.

•Kirliliğin azaltılması sonucu daha sağlıklı koşullar elde etmek için, projeler geliştirmek ya da projelere dahil olmak.

•Küresel ısınma ile etkili mücadele edebilmek için, projeler geliştirmek ya da projelere dahil olmak.

•Doğal düzenin korunması için projeler geliştirmek ya da projelere dahil olmak.

Kaynakların verimli şekilde kullanılması, karbon ve su ayak izimizi en aza indirmek projeler geliştirmek ya da projelere dahil olmak.

    Dünyamızın doğal kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde kullanılması herkes için değer yaratmaktadır. Ortak bir çıkar olma özelliği ile çevresel sürdürülebilirlik, kurumsal boyutta da önemlidir.

   Çevresel sürdürülebilirlik, ticari faaliyetlerin devamlılığı ile yakından ilgilidir. Hem marka itibarı hem de kaynakların verimli şekilde kullanılabilmesi için bu boyuttaki performansın artırılması gerekmektedir.


Finansal Sürdürülebilirlik:

Stok Takibi: Ne kadar stok ham maddemizin ve malzememizin olduğunu bilmemiz, bildiğimiz şeyler de karar vermemizi sağlar. Kayıtlarımızı dijital ortamda tutup, raporlayabilmeliyiz. En az yıllık olarak bağımsız olarak sayıp yaptırmalıyız. (yıllık, dört aylık, altı aylık dönemlerde)

Cari Takibi: Kim ne kadar borcumuz var, kimden ne kadar alacaklıyız, anlık olarak bilmek, anlık olarak karar verebilmemizi ve ödemelerimizi planlamamızı sağlar. Carilerimizi dijital ortamda anlık kayıtlarla raporlamalıyız.

Kasa / Banka Takibi: Günlük olarak ne kadar paramız var, bunu bilmek günlük karar almamızı ve plan yapmamızı sağlar. Kasamızı ve banka kayıtlarımızı, günlük dijital kayıtlarla raporlamalıyız.

Maliyet Takibi: Sipariş bazında ve Müşteri bazında dönemsel karlılıkları bilirsek, dönemsel kararlar almamız ve planlamamız için çok önemli olacaktır.


Kemal LOKMAN

Comments are closed